Nevestina priča je nepogrešljiva predvsem na dan poroke. Od jutra naprej je ob nevesti in skrbi za to, da ima ta vse kar potrebuje na dosegu roke. 

Nevestina desna roka

Na nevestino željo, ji priča pomaga že od vsega začetka – izbira obleke, vabil, cvetja, torte – je tudi glavna pri pripravi dekliščine. Pomaga ji pri oblačenju in poskrbi, da je vse na svojem mestu ter pripravljeno na njen najpomembnejši dan.

Pomembna naloga, ki jo ima nevestina priča tekom poročnega dne je, da poskrbi za poročni šopek. Prevzame ga med obredi in poskrbi, da je tekom dneva šopek na varnem. Če se nevesta odloči, da šopka ne vrže, ta ostane odgovornost priče. Tudi v primeru, ko se mladoporočenca odločita, da se bosta takoj po zabavi odpravila na medene teden, je nevestina priča tista, ki šopek shrani dokler se ne vrneta.

Pomembne zadolžitve

Skupaj s mladoporočencema in ženinovo pričo sprejme goste in jih pomaga usmeriti. Zraven tega ima dostop tudi do urnika in protokola poročnega dne ter poskrbi, da vse poteka brez zapletov. Na željo neveste prevzame tudi odgovornost za poročna darila. Zapiše si vsa darila in darovalce ter poskrbi, da so zložena na vidnem mestu. Ob koncu dneva je zadolžena tudi za transport daril.

Ena od pomembnih nalog priče je, da nevesti stoji ob strani na njen najpomembnejši dan.

Vse naštete obveznosti, ki jih ima nevestina priča, so odvisne predvsem od želja mladoporočencev, zato je nujno, da se pred začetkom priprav na poročni dan, z njima posvetuje. Zgodi se lahko, predvsem v primeru, kjer se bosta ženin in nevesta odločila za poročnega organizatorja, da bo ta prevzel večino pričinih zadolžitev. Tako bo njena naloga predvsem to, da je prisotna pri podpisovnaju ter se, skupaj z mladoporočencema, zabava in veseli. Če je, skupaj z ženinovo pričo, zadolžena tudi za poročne prstane, je njuna naloga, da jih ohranita na varnem in poskrbita, da so na pravem mestu, ko jih mladoporočenca potrebujeta.

Glavna naloga priče je, da mladoporočenca na svoj dan izgledata brezhibno.

Pomembno je, da se že od začetka priprav poveže z ženinovo pričo. Naloge enega in drugega se namreč dopolnjujejo. Poskrbeti mora za dobro počutje ženina in neveste, tako da jima stoji ob strani in poskrbi, da ostaneta mirna. Pomembno je, da se ženin in nevesta, na svoj dan, zabavata in v njem neizmerno uživata.