Mlada nevesta na fotografijah Oane in Tomaža nisem jaz, ampak moja sestra. Sama sem bila s to poroko povezana na veliko različnih a čudovitih načinov. Skupaj sva se lotili zbiranja idej in ustvarjanja. Za navdih sta si Sabina in Matija izbrala mint barvo in sokulente, ki jim v Sloveniji pravimo tudi varuhi doma.

Ustvarili sva praznovanje polno detajlov, ki so ga popestrili prijatelji in sorodniki s svojimi talenti.

Sabina je sama oblikovala vabila, menije in sedežne rede; skupaj sva posadili sto posodic sokulent, ki so bile namizna dekoracija in hkrati darila za svate. Sama sem naličila nevesto, izdelala šopke za družice, naprsne šopke in poročni šopek. Torte je spekel najin brat, pecivo so pekle tete in mame, ženin je poskrbel za domače žganje. Obred, v baročni cerkvi najstarejšega slovenskega mesta, so z glasbo polepšali prijatelji, ki so za vzdušje poskbeli tudi med zbiranjem slovenskih in hrvaških svatov na samostanskem dvorišču. Maša, je bila pravo praznovanje ljubezni in intimna zato ker jo je vodil nevestin bratranec, ki je potem, ko si je mlad par obljubil zvestobo, krstil tudi njuno hčer Vito.

Čeprav poroka ni bila tradicionalno slovenska ali z vsemi navadami iz Hrvaške, od koder prihaja ženin, je bila vseeno polna običajev. Matija je imel na obredu oblečeno uniformo Zrinjskih gardistov – častno obleko vojakov, ki so ubranili Hrvaško pred napadom Turkov. V Sloveniji pri poročni maši blagoslovimo vino s katerim mladoporočencn nazdravita z vsakim svatom posebaj in ki je del stare poročne igre: vino v steklenici do prvega plesa čuva še neporočen par. Če kateremu od gostov uspe steklenico ukrasti, sledi za nepazljivega fanta in dekle šaljiva kazen.

Sprejem je potekal v čudovitem gostišču ob ribniku stisnjenem med vinograde in gozd, kjer smo do jutra plesali polko in valček in nazdravljali z domačim vinom. Družice in drugi so pripravili zabavne vložke, ki so skozi noč nasmejali vse pristone, obiskali so nas koranti, etnografski liki iz Ptuja.

Zadnji spetemberski vikend bo zaradi dogajanja, sproščenega ozračja in zaljubljenega para zagotovo ostal v spominu, ne samo mladoporočencema, ampak tudi vsem nam, ki smo bili priče praznovanju. (Slavica)

 

Fotografija: East West Images
Frizura: Denis Horvat

Poročni šopek: Praznovalci (Slavica Gašparič)
Poročna obleka (nevesta): Anushka G
Poročna obleka (ženin): Zara
Metuljček: Mr Bow Tie
Vabilo: Praznovalci (Sabina Perčić)
Sveča: Sveče Slomšek
Etiketa za vino: Klara Vurzer
Dekoracija in darila za svate: Praznovalci (Sabina Perčić, Slavica Gašparič)
Glasba na sprejemu in pri maši: Praznovalci (Tomi Brumen, Špela Brumen, Katja Drevenšek, David Pintarič)
Knjiga gostov (drevo za prstne odtise): Klarisa Sipuš
Torta: Sergej Gašparič
Poroka: cerkev sv. Jurija, Ptuj
Praznovanje: Knezov ribnik