Če sta eden tistih parov, ki se ni odločil za sodelovanje s poročnim organizatorjem, se ne bojta. Da bi vama olajšali priprave in pomagali pri tem, da ne bosta pozabila na nobeno malenkost, smo pripravili seznam največjih napak, ki jih med poročnimi pripravami lahko storita ter dodali nekaj nasvetov, kako se jim lahko izogneta.

1. Urnik poročnega dne

Obredi, sprejem, pogostitev, fotografiranje, govori, prvi ples in razrez torte – veliko je stvari, ki bodo sestavljale vajin poročni dan. Kot pri vseh večjih dogodkih, se tudi na poroki lahko zgodi, da stvari ne bodo potekale po planu. Da bi se temu izognila, je pomembno, da se pred poročnim dnem dogovorita o točnem urniku – kaj, kje in kako bodo posamezni deli dneva potekali.

Ne pozabita vključiti okvirnega števila povabljenih in pri vsakem od posameznih delov (obred, fotografiranje, prvi ples, razrez torte, ipd.) dodajta 5-10 minut ”rezerve”. Priporočljivo je tudi, da urnik poročnega dne delita z nekom od najbližjih (najboljše kar priče), ki poskrbi, da vajin poročni dan poteka točno in brez zapletov.

2. Plana B v primeru slabega vremena

Ne glede na to, da sta se določila za poletno, oziroma pozno-spomladansko poroko, kar pomeni, da je več možnosti, da vama bo, na vajin dan, vreme naklonjeno, ne pozabita pripraviti plana B v primeru slabega vremena. To še posebej velja za tiste pare, ki ste se, oziroma se boste, odločili za poroko v naravi.

Priporočljivo je, da imata vedno, ne glede na mesec, oziroma letni čas, pripravljen plan B, saj je vremen lahko precej nepredvidljivo. Zato planirajta vnaprej – pripravita velike dežnike, ki lahko istočasno služijo kot darilca in izkoristita deževen dan za romantično fotografiranje v naravi.

3. Vzameta si dovolj časa za fotografiranje

Po obredih in čestitkah je sedaj čas za poročno fotografiranje. Od čudovitih portretnih fotografij, do skupinske fotografije z vajinimi svati, ta del dneva lahko vzame kar precej časa in pomembno je, da je dobro organiziran. Zato je priporočljivo, da skupinske fotografije opravite čim hitreje, pri tem pa prosita nekaj prijateljev, da vama pomagajo pri zbiranju in postavitvi svatov. Tako vama bo potem ostalo nekaj več časa za vajine portretne fotografije.

Najpomembneje pri tem pa je, da se predhodno o fotografiranju posvetujeta s fotografom. Sporočita mi okviren urnik poročnega dne in kakšne fotografije želita, on pa vama bo na podlagi tega svetoval, kdaj in kje bi posamezno fotografiranje izvedli. In najpomembneje – vedel vama bo svetovati, koliko časa bosta za to potrebovala.

4. Naročanje vina

Eden bolj zapletenih delov poročnih priprav, je naročanje vina. Ne želita ga namreč naročiti preveč, niti premalo. Dobro torej premislita, koliko vina, oziroma pijače nasploh, morata nabaviti. Eno od pravil, ki jih lahko pri tem upoštevata je: povprečno en kozarec vina na sprejemu/pogostitvi, ½ steklenice med večerjo, 1 kozarec pri nazdravljanju in 1 kozarec na uro med zabavo.

Pred nabavo se pozanimajta tudi pri ponudniku, ali vama ponuja možnost, da neodprte steklenice vrneta? To vama omogoča, da naročita nekoliko več (za vsak slučaj). V vsakem primeru, pa se pred nabavo o bolj točni količini posvetujta s ponudnikom, oziroma gostincem. Ta vama bodo namreč vedel najbolje svetovali koliko steklenic vina (in ostale pijače) morata nabaviti.

5. Predolgi govori

Vsak je verjetno že bil na poroki, kjer je en dolg in dolgočasen govor nekoliko pokvaril razpoloženje med povabljenimi. Kljub temu, da sicer ne moreta nadzorovati, kaj bodo vajini starši ali priče povedali, pa lahko njihove govore časovno omejita. Predhodno se torej z njimi dogovorita, da ima vsak na voljo 5-10 min.

Pomembno je tudi, da si govor predhodno zapišete in ga nekajkrat preberete. Ne glede na to, kako dober govorec je nekdo, vedno lahko pride do kakšnega zapleta, ki ga na koncu lahko obžaluje.

Povzeto po: The 5 Biggest Wedding Planning Mistakes To Avoid