Ne glede na to, ali se odločita za klasičen, oziroma tradicionalen dizajn, ali pa vama je bolj všeč preprost, moderen in kreativen stil, je pomembno, da temu prilagodita tudi besedilo. In kljub temu, da sicer obstajajo informacije, ki jih v besedilu ne smeta izpustiti, je pomembno, da tako sam dizajn, kot tudi besedilo, ki ga bosta izbrala, izraža vaju.

1. Kdo vabi na poroko?

Predvsem v primeru, kjer za poroko plačajo starši mladoporočencev, so ti tisti, ki po tradiciji vabijo na poroko. V primeru, da se odločita za tradicionalen zapis vabila, so večinoma zapisani nevestini starši, v primeru, da za poroko prispevajo obojni starši, so lahko zapisani obojni starši.

Ker pa je vedno več parov, ki se odločijo, da bodo stroške svoje poroke poravnali sami, se ta točka v vabilih ne pojavlja več pogosto.

2. Vabilo

Element, ki ga ne smeta izpustiti, je vabilo – stavek, ali besedna zveza, s katero prejemnikom vabila povesta njegov namen. Najpogosteje se uporabi: »vaju vabiva«, »želita z vama praznovati«, »želita, da se jima pridružite«, ipd. Istočasno je pomembno, da na vabilu vključita tudi, kdo vse je povabljen. Če bodo povabljeni tudi otroci, ne pozabita vključiti tudi njihovih imen – po navadi mladoporočenci to zapišejo kar na kuverte.

3. Ime neveste in ženina

Ne glede na to, da je ime zapisano že v začetku (glej točko 1), je potrebno ime neveste in ženina posebej izpostavit. Pomembno je, da je najprej zapisano ime neveste, ki mu sledi ime ženina. Če sta se odločila za eleganten, klasičen stil poroke in sta izbrala bolj formalen dizajn za vajina vabila, lahko na vabilih vključita ime in priimek, ni pa nujno. Dovolj je, če vabila vključujejo samo imena – predvsem v primeru, če se odločita za sproščen in igriv dizajn.

4. Pomembne informacije glede lokacije

Začnita z lokacijo obreda (ne pozabita pripisat ure) in nato lokacijo pogostitve ter zabave, oziroma večerje. V kolikor se bo celotno dogajanje poročnega dne odvijalo na isti lokaciji, je pomembno, da ti izpostavita. Pri lokaciji ni dovolj samo, če zapišeta ime, še posebej v primeru, ko vajini gostje lokacije ne poznajo, pripišita še kraj, oziroma najbližje mesto. Dodata lahko tudi kratka navodila, da bodo gostje lokacijo lažje našli.

5. Datum in čas

Eden pomembnejših elementov na poročnem vabilu sta datum in čas, še posebej čas začetka in čas obredov. Glede na to, da bosta svoje goste na poroko vabila vsaj dva meseca pred poroko (idealno je, da vabila odpošljeta še kak mesec prej), je dovolj, da na vabila zapišeta samo dan in mesec, brez letnice. V primeru, da sta se odločila, da bosta si vzela več časa za priprave, vendar sta kljub temu že izbrala datum in bosta iz tega razloga poslala t.i. save-the-date kartice, lahko vključita tudi letnico. V formalnejših vabilih je v navadi, da se datum in čas izpišeta z besedo, ne numerično.

Vendar to ni pravilo, ki bi mu morala slediti – pomembno je, da izbereta dizjan, ki vama je všeč.

6. Pravila oblačenja

Čeprav se redki pari odločijo, da na vabila zapišejo t.i. pravila oblačenja za svoj poročni dan, je to drobna informacija, ki jo lahko vključita v svoje vabilo. Še posebej, če sta se odločila za bolj formalno, elegantnejšo poroko ali nasprotno, za piknik poroko, je priporočljivo, da svate o tem obvestita. Pravila oblačenja lahko vključita kar v glavno besedilo, ali pa ga pripišeta desno spodaj.

7. Potrditev udeležbe

Ena od pomembnejših informacij, na katere ne smeta pozabit, so podatki o tem, kje in kako povabljeni potrdijo prisotnost. V večini primerov se pari odločijo, da v spodnjem delu vabila pripišejo svoje kontaktne podatke (telefonska številka in/ali elektronski naslov), preko katerih jim povabljeni sporočijo, če se jima bodo pridružili na njun poročni dan. Če bosta se odločila ta t.i. RSVP kartice, ki jih priložita svojemu vabilu, ne pozabita na kuverte s svojim naslovom, oziroma dodatnimi navodili o tem, kako potrdijo prisotnost.