Naprsniki so res majhen detajl, vendar imajo velik pomen in dodajo svojo vrednost vajinemu poročnemu dnevu. Zraven tega, da je tradicionalen poročni dodatek, je naprsni šopek tudi zabaven način, kako ženin svojemu izgledu doda osebnost in barvo.

Tradicija in pomen

Čeprav na prvi pogled ne izgleda nič posebnega, je naprsni šopek pomemben tudi zaradi tradicije, oziroma svoje zgodovine. Danes je naprsnik modni dodatek ženina, tradicija pripenjanja naprsnih šopkov pa izhaja vse iz srednjega veka.

V srednjeveških časih so samski fantje bili večinoma vitezi – in to ne samo v metaforičnem pomenu. Pred odhodom v boj so vitezom, v znak naklonjenosti dobili cvet od svojih oboževalk. Ker je bila barva darilca, enaka barvi, ki jo je ženska nosila, je bila ta gesta znana tudi kot ‘nošenje barve svoje ljubljene’. S tem je vitez tudi pokazal, da ima v boju podporo oboževalke.

Naprsniki danes

Če so včasih naprsni šopki pomenili vez med vitezom in njegovo oboževalko, pa danes nošenje naprsnikov pomeni vez med ženinom in nevesto. Tradicija se je s časom tudi nekoliko spreminila, saj ni več tako pomembno, da je naprsnik narejen iz svežega cvetja. Odločita se lahko za broško, suho cvetje, oziroma necvetlični naprsnik in tako tradiciji dodata svoj pečat.

Večina ženinov se odloči, da bodo v stilu in barvi svoj naprsni šopek kombinirali z nevestinim poročnim šopkom.

Pri izbiri naprsnika obstajajo neke smernice, na primer, ženinov naprsni šopek se mora razlikovati od naprsnih šopkov ostalih svatov, tudi naprsnikov prič in staršev. Pomembno je tudi, da ima ženin naprsni šopek pripet na levi strani suknjiča.

Katero cvetje izbrati

Kljub temu, da je lepo, če naprsni šopek kombinirata s poročnim šopkom, ne pozabita, da je nekatero cvetje za to bolj primerno kot drugo. Najboljša izbira je trdnejše, obstojnejše cvetje kot so vrtnice, potonike, ranunkule in celo sukulente. Pri izbiri cvetja vama bo cvetličar znal najbolje svetovati, katero cvetje izbrati glede na letni čas in dostopnost cvetja.

Naprsni šopek uskladita tudi s stilom in barvno shemo poroke.

Pri izbiri stila naprsnega šopka za ženina ne pozabita na ostale naprsne šopke – za priče, starše in svate. Kljub temu, da se ti od ženinovega razlikujejo, naj bodo narejeni v podobnem stilu. Če se odločita za cvetlične naprsne šopke, se ne bojta cvetju dodati tudi kakšnega detajla, ki predstavlja vaju, vajine hobije, osebnosti, ali pa cveže cvetje kombinirajta s suhim.