Da bi vama olajšali izbiro poročnih prstanov, smo se po nasvet obrnili na Majo iz Zlatarstva Tofant na Ptuju. Z veseljem je z nami delila svoje znanje in izkušnje o tem, kaj je pomembno pri izbiri poročnega prstana.

Kaj je pomembno?

srebro

Pri izbiri poročnih prstanov je pomembno, da si prstane ogledata, jih otipata in nadeneta. Tako bosta se prepričala o modelu, ki vama najbolj ustreza, saj je le-ta odvisen tudi od prstov, oziroma roke. Izbira prstanov samo iz fotografije je namreč lahko težja, saj so te fotografije po navadi obdelane.

Priporočljivo je, da z izbiro prstanov pričneta vsaj dva meseca pred svojim poročnim dnem. Kot je povedala Maja iz Zlatarstva Tofant: »Za nas zlatarje, oziroma za izdelavo je boljše nekje dva meseca prej, ker mladoporočenci velikokrat pred poroko hujšajo, ali jih daje nervoza in potem končna velikost prstana ne ustreza.« Seveda lahko z izbiro prstanov, ali vsaj izbiro idej za prstane, začneta že prej. Na ta način je končna odločitev lažja, saj bosta imela že dodelan izgled, oziroma stil svojih poročnih prstanov.

Pomerjanje prstanov

Priporočljivo torej je, da si prstane ogledata v živo, pri zlatarju. Ta vama bo med pomerjanjem lahko svetoval in skupaj boste našli pravi model in dizajn za vaju. Maja je izpostavila tudi kako pomembno je, da zlatarja opozorita na nekatere podrobnosti: »Mi se pomerjanju prstanov zelo skrbno posvetimo – povprašamo stranko, ali ji prsti kaj zatekajo, ipd. Zelo pomembno je tudi, da nam stranka zaupa, če je noseča. Kajti v tem stanju se lahko prsti precej preoblikujejo.« Pri prvotnem pomerjanju je pomembno tudi, da upoštevata, da je poročni dan lahko precej stresen, posledično bolj vroč, kar pomeni, da prsti hitreje otečejo. V tem primer se lahko zgodi, da prstan ne bo šel na prst z enako lahkoto, kot pri pomerjanju, pri tem vama pa lahko pomaga, da si roke predhodno namažeta s kremo.

zlato

Izbira modela, kovine

Če sta eden tistih parov, ki točno ve, kakšen poročni prstan bi želela in imata željo biti vključena v proces priprave dizajna, vama bodo zlatarji z veseljem pomagali tudi pri tem. Kljub temu pa Maja priporoča, da si model prstana najprej pogledata v dejanski obliki. Zgodi se namreč lahko, da vama model, oziroma dizajn, ko bosta si prstna nadela, ne bo tako všeč kot na fotografiji, oziroma ne bo ustrezal obliki prsta. Ne glede na to, da se bodo zlatarji vedno potrudili, da se čim bolj približajo vajinim željam, ne pozabita, da so prstani na fotografijah po navadi računalniško obdelani.

Pri izbiri poročnih prstanov bodita pozorna tudi na izbiro materiala, oziroma kovine. Veliko je namreč dejavnikov, ki jih ne smeta zanemariti. Če se sta npr. športnika in vaju skrbi, da bi prstani bili pri tem moteči, izberita bolj zaobljene prstane, ki niso preširoki, oziroma so nemoteči. Pomembno je tudi, da vesta, da sta zlato in srebro mehki kovini, kar pomeni, da se lahko pri težjem fizičnem delu hitro deformirata. V tem primeru Maja svetuje, da se odločita za trše kovine, kot sta na primer kirurško jeklo ali titan. Omenjeni kovini sta primerni tudi za alergike.

»Ker je nakit dragocen, ga je pri raznih opravilih, kot je npr. gospodinjstvo, dobro sneti. Tudi dragih oblek si ne nadenemo, ko opravljamo dela po hiši ali na vrtu. Enako je s prstanom.«

Kombiniranje prstanov

jeklo in zlato

Nekateri pari se odločajo tudi za poročne prstane različnih dizajnov, oziroma modelov. Ko sem o tem povprašala Majo je povedala, da to ni nič nenavadnega, saj ima vsak posameznik svoj okus. »In prav je tako. Z večjim veseljem bomo namreč prstan nosili, če nam bo všeč.« Skupno točko prstanov lahko najdemo z izbiro kovine, barve le-te (belo zlato, rumeno zlato, ipd.), ali z drobnim detajlov v dizajnu. 

Najpogosteje se pari odločajo kar za poročne prstane iz že obstoječe ponudbe, saj je že ta velikokrat kar precej obširna in zagotovo bosta našla prstan po svojem okusu. Si pa pri izbiri seveda lahko pomagata tudi s fotografijami. Ne pozabita pa, da je med prstanom na fotografiji in prstanom v zlatarni lahko kar nekaj razlik, zato je pomembno, da pomerita različne modele, saj bosta tako lažje našla tistega, ki vama najbolj ustreza.

»Pri poročnih prstanih gre za lepo simboliko, zaradi katere nam je vedno toplo pri srcu, ko pogledamo svoj prstan.«