Ena od prvih stvari, ki bosta jih morala narediti, ko se lotita poročnih priprav, je izbira poročnega datuma. Na prvi pogled je odločitev preprosta, vendar morata upoštevati pomembne dejavnike, preden bosta določila točen datum in odposlala vabila.

Čas priprav

Sedaj, ko sta zaročena, verjetno želita čim prej pripraviti tudi svoj poročni dan in se podati na novo, skupno pot. Ampak poroko je težko organizirati čez noč, zato je pri izbiri datuma pomembno, da si vzameta dovolj časa za organizacijo in tako lahko v miru pripravita svoj sanjski poročni dan. Lokacija, fotografi, snemalci, glasbene skupine in drugi ponudniki, so večino rezervirano tudi do enega leta v naprej. Pomembno je tudi, da si vzameta dovolj časa za izbiro poročne obleke in poročnih prstanov. Priporočljivo je, da se o omenjenih ponudnikih najprej pozanimata in se odločita za tistega, katerega ponudba vama najbolj ustreza. Bodita pa pozorna – če bosta si za pripravo vzela preveč časa, se lahko zgodi, da bosta med pripravami izgubila zagon in motivacijo.

Za primerjavo, večina parov si za poročne priprave vzame od enega do največ dve leti.

Sezona in letni čas

Odločitev glede letnega časa je lahko precej očitna, ampak le-ta je zelo pomemben dejavnik pri izbiri stila poroke, oziroma poročne dekoracije. Če se želita poročiti na prostem, ali pod šotorom, izberita toplejše, pozno pomladanske ali poletne mesece. Če bi želela belo pravljico, izberita datum v zimskem času.

Poroka v tujini

Če razmišljata o poroki v tujini, bodita pozorna na to, kakšne vremenske razmere lahko pričakujeta. Fotografije na uradnih spletnih straneh bodo vedno prikazovale idealne razmere za pripravo poročnega dne, vendar vsi vemo, da je vreme lahko muhasto, oziroma ne moremo pričakovati, da bo vsak dan obdan s soncem. Naredita torej manjšo raziskavo in izberita svojo sanjsko lokacijo v popolnih vremenskih razmerah.

Dan v tednu

Tradicionalno se večina porok odvija na soboto, vendar se povečanjem povpraševanj, na nekaterih najboljših poročnih lokacijah ponujajo tudi poroke v nedeljo ali petek (tudi druge dni v tednu). Slednje bosta lahko rezervirala tudi v krajšem času in po navadi so lahko rezervacije med tednom tudi nekoliko cenejše, zaradi česa so lahko tudi bolj privlačni. Vendar pa imejta v mislih, da če se odločita za poroko med tednom ali v nedeljo, bodo vajini svatje, zaradi službenih in družinskih obveznosti, težje našli čas, da se vajine poroke udeležijo.

 

Šolske počitnice

Bosta na svoj dan povabila tudi najmlajše? Če ja, imejta v mislih čas šolskih in študijskih počitnic, še posebej če bodo svatje morali potovati, da se vajinega dne udeležijo. V kolikor razmišljata o datumu v šolskem, oziroma študijskem času, bodita pozorna na čas izpitov (januar, maj in junij), tako se bodo tudi mlajši med povabljenimi lažje sprostili in uživali skupaj z vama.

Poseben dan

Posebej lepo je, če izbereta datum, ki ima za vaju poseben pomen. Lahko je na primer dan, ko sta se spoznala, dan, ko sta se zaročila, ali katerikoli drugi datum, na katerega vaju vežejo čudoviti spomini.

Razpoložljivost ponudnikov

Imata v mislih točno določeno lokacijo, glasbeno skupino ali fotografa? Preden določita točen datum, preverita zasedenost njihovih terminov.

Če bosta želela točno določenega ponudnika, bosta morala biti fleksibilna in se prilagoditi njihovim prostim terminom.

Poročni dnevi vajinih prijateljev

Če je med vajinimi prijatelji še kak par, ki se je ravnokar zaročil, je priporočljivo, da se z njimi posvetujeta glede izbire datuma. Tako se bosta izognila morebitnim nevšečnostim in neprijetnostim, ki lahko pripeljejo do trenj.

Cvetje

Pri izbiri datum vama lahko pomaga tudi cvetje, ki sta ga izbrala za svoj poročni dan. Priporočljivo je, da za svoj poročni dan izbereta sezonsko cvetje. Ne samo, da bo le-to lažje dostopno, tudi bolj obstojno bo. Če sta izbrala potonike, izberita datum v poletnih mesecih, ranunkule bosta najlažje dobila v zgodnje spomladanskih mesecih, vrtnice pa lahko dobita skozi celo leto.

Lokacija poročnega potovanja

Tudi zbira lokacije poročnega potovanja je lahko eden od dejavnikov, ki bodo določili točen datum vajinega poročnega dne. Pozanimajta se, v katerih letnih časih je najbolje obiskati vajino izbrano lokacijo. Se pa mladoporočenci vedno pogosteje odločajo, da se na poročno potovanje odpravijo nekaj dni, tednov, ali celo mesecev po poroki in ne več takoj naslednji dan. V tem primeru izbira datuma poročnega dne ni tako pogojena z dnevom odhoda na oddih.

Državni in drugi prazniki

Državni prazniki in dneva prosti dnevi so zelo popularna izbira za datum poročnega dne, saj si bodo vajini povabljeni lažje vzeli čas in tudi bolj užival v vajinem dnevu. To je še posebej pomembno, če sta se odločila za poroko v oddaljenem kraju ali v tujini. Bodi pa pozorna na praznike kot je na primer silvestrovo, ki je lahko zelo popularen dan za poroko, je pa lahko najem lokacije in ostalih ponudnikov nekoliko dražji.

Glede na to, da se med prazniki veliko ljudi odloči tudi za krajše izlete, čim prej odpošljita svoja vabila.

Povzeto po: How to Choose Yur Wedding Date