Priprava sedežnega red za vajin poročni dan na prvi pogled izgleda zapletena in potratna, ampak če se je lotita prav, je lahko tudi zabavna. Da bi vama delo olajšali smo za vaju zbrali nekaj koristnih nasvetov in informacij, ki vama lahko pomagajo pri pripravi.

Določita postavitev in obliko miz

Preden bosta se lotila priprave sedežnega reda, najprej določita, kako bodo mize v prostoru postavljene in kakšnih oblik bodo. Mize so lahko okrogle, kvadratne, podolgovate ali ovalne. Na ta način bosta dobila boljši občutek o tem, koliko svatov lahko posedeta za eno mizo.

Glavna miza

Za glavno mizo, zraven vaju, sedita vajini priči in če je dovolj prostora, tudi njuni partnerji in družine (če jih imata). Če tudi vidva že imata otroke, so zraven vaju, za glavno mizo, tudi oni.

Kje posedeta starše?

Starše se najpogosteje posede za mize, ki so najbližje vajini, glavni mizi. Zraven njih so za isto mizo tudi vajini bratje in sestre (z družinami) in stari starši. Na eno stran glave mize posedeta nevestine starše, na drugo ženinove. Če so mize dovolj velike, lahko za isto mizo posedeta obojne starše, oziroma družine, kar je lahko dodatna priložnost, da se družini bolje spoznata in zbližata. V kolikor so kateri od staršev ločeni in ne želita, da bi bilo komu neprijetno, jih posedita za različne mize, ki pa morajo biti enako oddaljene od vajine mize.

Prosita za pomoč

Če sta na svoj poročni dan povabila tudi prijatelje svojih staršev ali sorodnike, s katerimi nista v vsakodnevnem stiku, naj vama pri pripravi sedežnega reda pomagajo vajini starši. Najbolje vama bodo namreč vedeli svetovati, koga lahko posedeta skupaj in kje je bolje, če upoštevata malo razdalje. Istočasno pa je to odličen način, kako lahko starše vključita v poročne priprave.

Svate razporedita v kategorije

Svate najprej razporedita v kategorije glede na to, v kakšnem odnosu sta z njimi – družinski člani, bližji prijatelji, znanci, sodelavci, ipd. Ni nujno, da jih potem po teh kategorijah tudi posedeta, bosta pa dobila vpogled v to, kdo se med seboj že pozna. Upoštevajta tudi starost povabljenih in morebitna poznanstva, pri katerih lahko pride do trenj.

Poskrbita, da bodo na vajin dan vsi sproščeni in nikomur ne bo neprijetno.

Otroška mizica

Če bosta na svoj poročni dan povabila tudi otroke in bo teh več, jih posedita skupaj za otroško mizico. Dodajta tudi nekaj zanimivih in zabavnih darilc, s katerimi se bodo otroci lahko kratkočasili (npr. pobarvanke). Pri postavitvi otroške mizice pa bodita pozorna na to, da ne bo preveč oddaljena od ostalih miz. Še posebej v primeru, če je veliko majhnih otrok je pomembno, da niso predaleč oddaljeni od svojih staršev.

Izpustita ”mizo samskih”

Pomembno je, da poskrbita, da vajinim gostom ne bo neprijetno ali nerodno, zato je priporočljivo, da se izogibata t.i. mize samskih. Prav tako pazita, da svatov ne bosta posedla tako, da bo zraven parov in poročenih prijateljev, oziroma sorodnikov sedel samo en samski prijatelj.

Razporeditev prostora

Upoštevajta tudi razporeditev prostora. Naj bodo glavna miza in mize staršev na najboljšem mestu – tam, kjer je najboljši pogled na celotno dogajanje. Smiselno razporedita tudi mize – naj bodo mlajši svatje bližje plesišča in banda in starejši ne preblizu ozvočenja. V mislih imejta tudi prostor za plesišče in band ter kotičke (sladki, sadni, foto, otroški, ipd.), oziroma bife.

Pomagajta si z vizualnimi orodji

Na spletu lahko najdeta veliko orodij, s pomočjo katerih si lahko olajšata pripravo sedežnega reda in razporeditev svatov. Zraven postavitve miz lahko v večini orodjih nastavita tudi postavitev celotnega prostora, kar vama še dodatno olajša pripravo. Odličen način, kako si lahko pripravita sedežni red je tudi plakat in post-it listki (vsako ime napišita na svoj listek, saj bosta tako svate lažje premikala sem in tja). Slednje je tudi odličen način za pripravo osnutka.

Brez kartic z imeni?

Če še nista pripravila točnega sedežnega reda, ga lahko pripravita kar tako, da svate razporedita po mizah, sedeže pa si potem izberejo sami. Kot že omenjeno si goste najprej razporedita v kategorije – kdo se pozna, kako se razumejo, ipd.

Tudi če se odločita samo za določitev miz, bo razporeditev in posedanje potekalo brez zapletov.

Poskrbita, da bo iskanje miz in sedežev enostavno

Najdita najboljšo kombinacijo kreativnosti in uporabnosti – kreativen način predstavitve sedežnega reda, s pomočjo katerega bodo svatje brez skrbi našli svoje sedeže, oziroma mize. Sedežni red lahko pripravita po mizah, ali pa pripravita abecedni seznam, kjer zraven vsakega imena pripišeta še številko mize. Sledenje bo za vajine svate nekoliko lažje, saj bodo hitreje našli svoja imena. Izgled sedežnega reda je odvisen tudi od postavitve in oblike miz.

Priprava sedežnega reda seveda ni obvezna, se pa na ta način lahko izogneta zmedi, ki bi nastala v primeru, da svatje ne bi vedeli, kako naj se posedejo. Zgodi se lahko, da pri kateri od miz kak sedež ostane prazen, pri drugi mizi pa jih je premalo. S sedežnim redom lahko pomagata tudi cateringu, oziroma gostincu, saj bodo tako točno vedeli kje sedijo tisti svatje, ki imajo posebne diete.