Kljub temu, da je cvetje na poroki zelo pomemben element dekoracije, to ne pomeni, da izbor le-tega ne prinaša pomembnih vprašanj. Poskušali vama bomo odgovoriti na najpomembenjše.

Komu podariti cvetje?

Če se odločita za cvetje na poroki, lahko cvetje podarita tudi nekaterim od vajinih najbližnjih. Zraven poročnega šopka za nevesto, se lahko odločita tudi za manjše šopke za nevestine spremljevalke (družice) in nevestino pričo. Če bodo del vajinega obreda tudi t.i. flower girls, lahko manjši šopek, venček za v lase, ali košarico s svežimi cvetnimi listi namenita tudi njim. Posebne naprsne šopke, izdelane iz cvetja, ki sestavlja poročni šopek, pripravita za ženina in priče, posebej lepo je tudi, če cvetlične naprsne šopke pripravita tudi za starše. Med tem, ko lahko moškim podarita naprsne šopke, lahko le-te pri ženskah nadomestita z zapestnicami. Nekatere neveste se odločijo tudi, da s posebnim šopkom presentijo tudi nekatere ostale najbližje družinske člane – npr. babica. Da bodo se vsi vajini svatje počutili vključeni v vajin pomemben dan, lahko tudi njim pripravita manjše naprsne šopke. Ti se sicer razlikujejo od naprsnih šopkov, ki jih dobijo vajini najbližnji, poskrbijo pa, da se prisotni počutijo kot del vajine pravljice.

Koliko budžeta sta pripravljena nameniti za cvetje?

Kar vaju pri izbiri cvetja omejuje, je budžet, ki si ga postavita, odvisen pa je predvsem od stila poroke, ki sta ga izbrala – bogata cvetlična dekoracija, ki bo prostor napolnila s prijetnim vonjem in baravmi, ali za prosproti, minimalistični cvetlični aranžmaji. Pri tem je vsekakor pomembno predvsem to, kakšno vrstvo cvetja bosta izbrala in letni čas, v katerem se bosta poročila. Če se, naprimer odločita za zgodnjo pomladansko poroko in sta si zaželela potonike, bosta za le-te odšteta nekaj več, saj se sezona slednjih še ni začela. Če bi želala, da isto cvetje krasi vajino poletno poroko, bo znesek le-teh nižji. Večina parov za cvetje na poroki nameni med 8 in 10% celotnega budžeta, kar zajema vse, od poročnega šopka, cvetlične dekoracije, dekoracije cerkve, itd. V vsakem primeru pa je pomembno, da se o izbiri cvetja in postavitvi budžeta posvetujta s cvetličarjem, oziroma poročnim organizatorjem.

Lahko pravo cvetje nadomestita z umetnim?

Vsekakor lahko pravo cvetje nadomestita z umentim, še posebej, če je kateri izmed vaju, ali nekdo od vajinih najbližnjih alergičen za cvetni prah. Ne odločita pa se za to variatno, če računta, da bosta s tem privarčevala. Dobro izdelano umetno cvetje, je po navadi izdelano iz svile in je zato lahko dražje kot pravi cveti. Če bi z umetnim cvetjem rada privarčevala in sta vešča v izdelavi cvetja iz krep papirja, je lahko tudi takšna dekoracija zelo lepa, vsekakor pa bi bila nekaj posebnega.

Kako lahko privarčujeta s poročnim cvetjem?

Najboljši način kako privarčevati pri cvetju je, da iste aranžmaje uporabita na različnih mestih – isti aranžma, ki ga bosta uporabila v cerkvi, lahko uporabita tudi na zabavi. Če se bosta odločila za manjše poročne šopke za nevestino spremstvo (družice), so lahko le-ti tudi dodatni dekorativni element namizne dekoracije. Isto dekoracijo, ki bosta jo uporabila na sprejemu svatov, pa lahko kasneje uporabita tudi na pogostitvi, ali pa jih združita v večje aranžmaje, s katerimi okrasita sladki in sadni kotiček.

Povzeto po: Your Most Pressing Wedding Flower Questions – Answered