Izbira cvetja je zelo pomembna, saj je cvetje tisto, ki bo določilo izgled vajine poroke. Ustvari lahko čudovito rdečo nit, zato smo za vaju pripravili nekaj drobnih nasvetov, ki jih lahko upoštevata pri izbiri cvetja, ki bo krasilo vajin poročni dan.

Cvetoča dekoracija

Pri dekoraciji je pomembno, da imata pri izbiri le-te v mislih celoten prostor. Naj dekoracija ne prevlada in ne zasenči čudovite lokacije, ki jo bosta izbrala, še bolj pomembno pa je, da dekoracija ne zasenči vaju. Naj vaju ne bo strah uporabiti istih aranžmajev na več mestih – zakaj ne bi aranžmaja, ki bo krasil oltar v cerkvi, uporabila tudi pri civilnem obredu? Kasneje pa lahko krasi tudi vajino mizo. S tem ne obdržita samo rdeče niti dogodka, ampak lahko tudi znižata stroške izdelave dekoracije.

Dekoracija, kjer prevladuje samo ena barva je lahko zelo lepa, vendar poskušajta v barvno paleto združiti različne barvne kombinacije. Okrasitev bo tako izgledala bolj razgibano in bolj polno. Ne pozabita , da se mora barvna paleta ujemati s temo in stilom poroke, ki ga bosta izbrala. Ne osredotočita se samo na eno barvo.

Najpomembnejše pri izbiri cvetja je, da upoštevata sezono, oziroma letni čas – vse cvetje ni dostopno skozi celotno leto.

Kdaj izbrati katero cvetje?

Za dekoracijo, predvsem namizno dekoracijo, je pomembno, da izbrano cvetje nima premočnega vonja. Izogibajta se torej cvetju kot so orientalske lilije, gardenije, šmarnice, španski bezeg in hijacinte. Če želita cvetje s prijetnim vonjem, vama predlagamo frezije, potonike, navadno vrtnico, dišeči grahor, dalije, ognjič ali krizanteme. V kolikor želita uporabiti cvetje, katerega vonj ne bo moteč, lahko izbirata med vrtnicami, hortenzijami, kala lilijami, orhidejami, rununkulo ali vetrnico.

Če se poročita v spomladanskih mesecih so vama na voljo: anemonija, vetrnica, narcisa, šmarnica, hijacinta, frezija, tulipan, amarilis, gerbera, gardenija, iris, teloh, rununkula, orhideja, dišeči grahor in žafran. V poletnih mesecih lahko izbirata med flamingovecem, nageljnom, marjetico, šlajerjem, lilijo, magnolijo, potoniko, vrtnico, sončnico, hortenzijo, pasijonko, makom, gardenijo španskim bezegom, frezijo in strožnikom. Če želita jesensko poroko lahko izbirata med modro lilijo, belo lilijo, astro, krizantemo, kala lilijo, orhidejo, vrtnico, hortenzijo, resjem, ostrožnikom, sončnico in okrasnim srobotom. Zimsko poroko pa si lahko polepšata s tulipanom, iris, mačehami, gerbero, flamigom, lilijo, vrtnico, orhidejo, kala lilijo, krizantemo in kamelijo. Med omenjenim cvetjem so tudi takšna, ki jih lahko uprabita celo leto: kala lilija, nageljn, gardenija, frezija, lilija, orhideja in vrtnica.