Pri izbiri cvetja za poročni šopek je pomembna sezona, oziroma letni čas, v katerem se bosta poročila. Sicer lahko večino cvetja res dobita skozi celo leto, vendar je cvetje v svoji naravni sezoni najbolj sveže, kar ne pomeni samo, da bo izgledalo lepše, tudi obdržalo se bo dlje in poročni šopek bo svež ostal tudi nekaj dni po vajini poroki.

Različne kombinacije

Ne bojta se izbrati zanimivih barv, unikatnih, oziroma posebnih cvetov, asimetričnih, kaskadnih oblik, temu lahko dodata še nekaj zelenja. Poskrbita, da bo cvetje izražalo vaju, predvsem pa, da bo šopek izražal osebnost neveste. Dodajta šopku svoj dotik, s tem da vključita posebne barve ali druge dodatke: broška, metuljčki, perje, bleščice, klasje, suho cvetje, jagode ali sukulente. Če se odločita za moderno obliko šopka, z ničemer ne bosta zgrešila.

V mislih morata imeti tudi velikost in obliko poročnega šopka, saj mora le-ta biti udoben. Nevesta ga bo namreč v rokah držala cel dan.

Oblike med katerimi lahko izbirata

Med najpogostejšimi oblikami je klasični, okrogel šopek, po navadi sestavljen iz ene vrste cvetja, ki je tesno povezano skupaj. Bidermajer oblika je podobna klasični, s tem, da lahko tak šopek popestrimo z nenavadnimi kombinacijami barv, cvetja ter dodatkov. Pri kaskadnem oziroma padajočem šopku se cvetje iz nevestinih rok spušča kakor slap – po vrhu je okrogel, spodaj pa koničast, kar ga naredi izredno elegantnega. Če bosta se odločila za dolgostebelno cvetje, je najprimernejša oblika šopka snop, ki ga nevesta nosi čez roko. Poznamo tudi t.i. balerinin šopek, ki je različica okroglega šopka, narejen iz manjšega nabora cvetja, obdanega s tilom. Pri nas manj poznana oblika šopka je cvetna krogla (lahko tudi torbica ali zapestnica), kjer je cvetje povezano v kroglo, ki na dekorativnem traku visi nevesti na roki.

Stil šopka

Pri izbiri oblike šopka je pomembno, da upoštevata stil poroke – različno cvetje, barve, teksture. Stil šopka naj se ujema s stilom neveste, vse skupaj je lahko dobro izhodišče tudi za izbor preostalih dekorativnih elementov. Cvetje, za katerega se pari najpogosteje odločajo so: vrtnica, tulipan, kala lilija, šmarnica, hortenzija, potonika, dišeči grahor, gardenija in dalija. Ko izbirata cvetje lahko upoštevata tudi simboliko, ki ga ta nosi. Vrtnica, na primer, predstavlja lepoto in ljubezen, šmarnica srečo in milino, dišeči grahor pa blaženost.

Več o izbiri cvetja za vajin poročni dan, si lahko prebereta tukaj.