Takoj, ko bosta oznanila svojo zaroko, vaju bodo vajini najbližji pričeli spraševati o datumu vajine poroke. Kljub temu, da je datum zelo pomemben, ne pozabita, da ga ne bosta mogla določiti, preden ne uredita še nekaterih drugih podrobnosti. Da bodo poročne priprave enostavnejše, smo za vaju zbrali nekaj najpomembnejših stvari, ki jih pri tem ne smeta pozabiti.

Časovni razpored

Ena izmed teh je izbira in rezervacija poročne lokacije. Zato je najbolje, da si najprej izbereta nekaj datumov, ki vama najbolj ustrezajo. 

Pri tem lahko upoštevata, da povprečna zaroka traja okrog 15 mesecev, upoštevajta tudi letne čase, ki so vama najbolj pri srcu, ne pozabita pa tudi na pomembne praznike ali družinska praznovanja, saj se tako izogneta morebitnim konfliktom. Najpomembneje je, da si zastavita okviren časovni razpored priprav, saj bosta tako najbolje vedela, koliko časa bosta potrebovala za organizacijo vajine poroke.

Izbira stila in lokacije

Preden bosta se odločila kateri band izbrati, ali kakšno torto bosta imela, morata vajin poročni dan pogledati iz širše perspektive, saj si bosta tako lažje predstavljala, kakšen stil in vzdušje želita ustvariti na svoji poroki. Vse to je neposredno povezano tudi z lokacijo poroke. Pri izbiri, oziroma pripravi vajine sanjske poroke je pomembno, da upoštevata nekaj ključnih vprašanj: Želita veliko ali majhno poroko? Poroka na prostem ali poroka pod streho? Poroka v domačem kraju ali destinacijska poroka? Moderen, klasičen, rustig, vintig ali glam stil? Elegantna ali sproščena poroka?

Da bosta lažje ugotovila, kaj vama najbolj ustreza, si vzemita nekaj časa in najdita svojo inspiracijo – prelistajta poročne revije in knjige, poglejta si nekaj poročnih fotografij na spletu. Včasih bosta navdih za poroko našla celo v vsakdanjih stvareh – v najljubšem filmu, cvetju, ipd.

Ne pozabita na budžet

Preden bosta določila budžet svoje poroke, se morata odločiti kdo bo vajin dan financiral – bosta to storila kar sama, ali vama bodo pri tem pomagali vajini starši. Naslednji korak, ki ga morata upoštevati je, da se skupaj dogovorite, kdo bo prispeval kaj in kje. Te odločitve bodo vama bodo namreč v veliko pomoč pri sprejemanju nadaljnjih odločitev. Zato je zelo pomembno, da te podrobnosti dorečete preden se lotita priprav. Pogovor o budžetu je za nekatere lahko neprijeten, vendar je ključen za začetek organizacije.

Osnutek seznama gostov

Ko bosta se lotila izdelave seznama gostov, ne smeta pozabiti na nekaj pomembnih dejavnikov. Če imata v mislih določeno lokacijo, morata najprej preveriti njeno kapaciteto. Odločiti se morata, ali bi raje pripravila odlično zabavo za vse vajine prijatelje in sorodnike, ali vama je ljubše, če imata priložnost vsakemu gostu posvetiti nekaj minutk.

Lokacija in budžet sta najpomembnejša dejavnika pri sestavi seznama vajinih gostov.

Pri tem je pomemben tudi budžet, ki sta si ga zastavila in upoštevajta, da večje število svatov, pomeni tudi višji strošek, saj se stroški, ponavadi, obračunavajo na osebo.

Izbira prič

Zdaj je čas tudi, da izbereta svoji priči. Ne pozabita – prej bosta imela priči, prej ju lahko prosita za pomoč, oziroma jima razdelita zadolžitve. Upoštevajta, da bosta vajini priči, prav tako kot vidva, potrebovali čas za pomoč pri pripravah, zato ju ne pozabita vključiti v priprave časovnega razporeda in organizacijo samo. Na ta način jima bosta pokazala tudi, da cenita njuno pomoč in čas, ki sta ga pripravljena vložiti v pripravo vajinega dne.

Razmislita o pomoči poročnega organizatorja

Če sta eden tistih parov, ki imajo precej zapolnjene delavnike, ali pa ne vesta kje in kako se lotiti priprav, razmislita o sodelovanju s poročnim organizatorjem. Ta vama lahko pomaga pripraviti celoten dogodek od začetka do konca, ali pa vama svetuje samo pri tistih stvareh, ki vama bodo delale težave – priprava budžeta, urnika, priskrbi vama lahko seznam lokacij in ostalih ponudnikov. V kolikor bi želela, da vajin dan poteka brez zapletov, se odločita tudi za poročnega koordinatorja, ki poskrbi, da poročni dan poteka tekoče in brez težav.

Rezervacija lokacije in izbira datuma

Lokacija, ki jo bosta izbrala lahko vpliva na druge pomembne vidike organizacije poroke – budžet, seznam svatov – in tudi nekaj manjših detajlov, kot je na primer izbira jedilnika. Zato si vzemita čas za ogled potencialnih lokacij in dajta poseben poudarek na to, kar ponujajo (predvsem dodatne ponudbe).

S tem, ko bosta izbrala lokacijo in jo tudi rezervirala, bosta dobila točen datum vajine poroke.

Začetek najemanja ponudnikov

Če imata v mislih band, oziroma ansambel, za katerega vesta, da bo ustvaril odlično vzdušje, ali fotografa, katerega delo vama je še posebej všeč, ne čakajta predolgo preden ga rezervirata. Veliko odličnih glasbenih skupinporočnih fotografov in ostalih ponudnikov namreč sprejema rezervacije, oziroma polni termine, tudi več kot leto dni vnaprej. Zato je najbolje, da si ponudnike razporedita po prioriteti, oziroma pomembnosti. Tako bosta si zagotovila, da bosta sodelovala s tistimi, ki so vama najbolj všeč.

Povzeto po: Just Engaged? Your First Wedding Planning To-Dos.