Ženinova priča je nepogrešljiva predvsem na dan poroke. Od jutra naprej je ob ženinu in skrbi, da ima ta vse kar potrebuje na dosegu roke. Pomaga mu pri oblačenju in poskrbi, da je vse na svojem mestu.

Ženinova desna roka

Na ženinovo željo priča pomaga že od vsega začetka – izbira obleke, organizacija govorov – ter pomaga pri pripravi fantovščine.

Zraven tega, da poskrbi za organizacije govorov ostalih svatov (starši, nevestina priča), je ena od zadolžitev ženinove priče, da s kratkim, duhovitim in zabavnim govorom pozdravi goste na sprejemu.

Zraven tega je zadolžen za organizacijo prevoza za mladoporočenca – do obredov, zabave in nazaj domov. Istočasno mora poskrbeti za neovirano pot od matičnega urada, do cerkve. Njegova naloga je tudi, da poskrbi, da vsak izmed svatov dobi svoj naprsni šopek ter pomaga pri razvršanju med skupinsko fotografijo (v primeru, da to ni dogovorjeno s fotografom).

Pomembne zadolžitve

Na dan poroke mora biti ženinova priča urejena, paziti mora na ženina in skrbeti za njegovo dobro počutje.

Med slovestnostjo pazi na mladoporočenca in jima pomaga pri sprejemanju gostov ter je spremljevalec nevestine priče, s katero odpleše tudi prvi ples.

Vse naštete obveznosti, ki jih ima priča, so odvisne predvsem od želja mladoporočencev, zato je nujno, da se pred začetkom priprav na poročni dan, z njima posvetuje. Zgodi se lahko, predvsem v primeru, kjer se bosta ženin in nevesta odločila za poročnega organizatorja, da bo ta prevzel večino njunih zadolžitev. Tako bo naloga prič predvsem to, da sta prisotna pri podpisovnaju ter se, skupaj z mladoporočencema, zabavata in veselita.

Če je zadolžen za poročne prstane, jih mora ohraniti na varnem in poskrbeti, da so na pravem mestu, ko jih mladoporočenca potrebujeta.

Glavna naloga priče je, da mladoporočenca na svoj dan izgledata brezhibno, zato je pomembno, da se že od začetka priprav poveže z nevestino pričo in postaneta zaveznika. Naloge enega in drugega se namreč dopolnjujejo. Poskrbeti morata za dobro počutje ženina in neveste tako, da jima stojita ob strani in poskrbita, da ostaneta mirna. Pomembno namreč je, da se na svoj poročni dan ženin in nevesta zabavata in neizmerno uživata.